Як і де можна запікати пластику (полімерну глину)

Полімерна глина дає змогу передати тонкі скульптурні деталі, ефективно відтворювати різні матеріали та текстури. Вона широко застосовується у виготовленні різних декоративних виробів. Недостатньо просто розм'якшити глину і надати їй потрібної форми, її ще необхідно правильно запекти. Як запікати полімерну глину і де краще обпалювати полімерку ми детально розповімо в нашій статті.

У чому запікати полімерну глину вдома (в домашніх умовах)

Запечь полимерную глину домашних условиях

Запекти полімерку можна в домашніх умовах. Для того, щоб дізнатися, як це зробити, потрібно уважно ознайомиться з рекомендаціями щодо запікання. Зі статті дізнаєтеся як запекти полімерну глину без духовки, а також у чому запікати полімерну глину.

У мультиварці

Как запекать полимерную глину в мультиварке

Якщо у вас є бажання запікати полімерну глину в мультиварці, то можна зробити це і в ній. Але для цього треба купити окрему ємність для полімерної глини. Вам потрібно залити воду, далі завантажити ваш виріб, а після цього поставити мультиварку на 10-хвилинний режим. Одразу варто зазначити, що в результаті запікання рівної поверхні виробу очікувати не варто.

У домашній духовці

Как запекать полимерную глину в домашней духовкеЯк правильно запікати полімерну глину в духовці: електрична або газова духовка цілком підходять для того, щоб запікати в них полімерну глину. Під час випікання, як зазначалося раніше, важлива точна температура, тому потрібно виставляти температуру, рекомендовану виробником.

Процес запікання в духовій шафі

  1. Попередньо потрібно виготовити вироби. Встелити деко або ж підготовлену пластину папером і викласти на нього заготовки.
  2. Потім слід помістити виготовлені вироби в уже підігріту духовку.
  3. Якщо є різні за товщиною вироби, то в процесі випікання можна безбоязно витягувати вже готові деталі, інші при цьому не постраждають.
Після запікання всі поверхні духовки потрібно ретельно вимити для того, щоб надалі її можна було використовувати для приготування їжі. Полімерна глина під час нагрівання виділяє неприємний схожий на горілий пластик аромат. Для того щоб приховати наслідки випалу та зменшити запах використовують харчовий рукав для запікання. Виконані роботи кладуть на посуд або поверхню для запікання, потім поміщають всередину рукава. Рукав зав'язують з двох боків. Через цей матеріал запах не проходить, тому духовку мити не доводиться.

У мікрохвильовці

Как запекать полимерную глину в микроволновке

Чи можна і як запікати полімерну глину в мікрохвильовц? Запікати полімерну глину в мікрохвильовій печі в принципі можна, але тільки в тому випадку, якщо в ній є функція гриль. У звичайних модифікаціях мікрохвильової печі зробити запікання не вийде. 

В аерогрилі

Как запекать​ полимерную глину в аэрогриле

Чи можна запікати полімерну глину в аерогрилі? Якщо хочете запікати полімерну глину в аерогрилі, зважте, що цей апарат підійде не для всіх виробів. Він здатний впоратись з великими детялями, але ніяк не з дрібними виробами. На спеціальних гратах необхідно розкласти всі заготовки, адже на самому дні вони можуть потекти. При цьому кожну заготовку попередньо загортають у фольгу.

Як варити полімерну глину

Как варить полимерную глину

Для варіння полімерної глини необхідно вибрати відповідний посуд, налити в неї таку кількість води, щоб виріб був на дві третини покритий нею. Чим габаритніший виріб, тим більше часу знадобиться для його варіння. Кожен міліметр товщини виробу проварюється протягом однієї хвилини, це потрібно для того, щоб визначити час варіння.

За якої температури запікати полімерну глинуПри какой температуре запекать полимерную глину

У різних виробників оптимальна температура запікання може бути різною. Про це написано на упаковці. Обов'язково прочитайте та дотримуйтесь зазначених рекомендацій. При неправильному температурному режимі якість виробу може погіршитись, а саме його зовнішній вигляд. При випіканні виділяються шкідливі речовини, тому не варто забувати про запобіжні заходи, адже головне - це здоров'я.

Навіщо запікати полімерну глину

Для того щоб різні вироби, фігурки та матеріали, виготовлені з полімерної глини добре вийшли, а також були гарними, потрібно знати багато факторів про запікання та ліплення з даного матеріалу. Навіть чудово зліплена фігурка з полімерної глини може бути повністю зіпсована, якщо при випіканні ви припуститеся якоїсь помилки. Якщо виріб є злегка гнучким, помірно твердим, а також має такий самий колір, як і до випічки, значить цю процедуру провели правильно.

Скільки часу потрібно запікати полімерну глину

Час запікання полімерної глини, як і температура, повинні бути зазначені на упаковці. Загалом тривалість запікання виробів залежить від їхньої товщини. Наприклад, великі вироби загалом запікаються 30-40 хвилин, для виробів невеликого розмыру потрібно 3-8 хвилин. Плоскі елементи можуть запікатися від 15 до 20 хвилин. Для більшої надійності виробу можна потримати у духовці трохи більше. Якщо правильно дотримуватися температури запікання, то від тривалого перебування в печі вироби не постраждають, і навіть стануть міцнішими.

На чому запікати полімерну глину

Визначиться з поверхнею для запікання полімерної глини дуже просто.
 
Найчастіше запікають на аркуші звичайного офісного паперу, якщо вам потрібна ідеально рівна поверхня, підійде звичайний шматочок невеликого скла. Ні з папером, ні зі склом, при потрібній для запікання температурі, нічого не станеться. При частому використанні одного і того ж аркуша паперу, він може потемніти, але не більше. Також для запікання пластики можна використовувати керамічну тарілку або будь-який посуд для запікання, керамічну плитку, дерев'яну дошку, кулінарну кальку або пергамент, рукав для запікання, картон, фольгу та все, що не зашкодить нагріванню.
 
Не рекомендується використовувати для запікання гумові чи пластмасові дошки, а також матеріали, які можуть оплавитись.
 
Велике значення має те, на якому деко ви запікаєте глину.

Запечь полимерную глину домашних условиях

Товсте чорне деко (з антипригарним покриттям) - це деко дуже сильно нагрівається, значно перевищуючи температуру запікання, від цього виробу підгоряють або оплавляються знизу. На сріблястому чи ґратчастому деко нічого подібного не станеться.
 
У жодному разі не можна запікати вироби прямо на деко, завжди потрібно щось підкладати, хоча б звичайний аркуш паперу.

Запікати вироби з полімерної глини можна сміливо прямо з фурнітурою – штифтами, основами для брошок чи кілець. З деталями з металу під час запікання нічого не станеться.

Як запікати полімерну глину:

Fimo

полимерная глина фимо запекать

Fimo - це пластика (полімерна глина), яка зовні виглядає і ліпиться як пластилін, але остаточно твердне лише після запікання при температурі 110 градусів, близько 30 хвилин. Ця глина складається з ПВХ та сполучної пластик речовини.

Для запікання полімерної глини Fimo рекомендується:

  • заздалегідь розігріти духовку до 110 градусів;
  • помістити виріб на поверхню, на якій він випікатиметься;
  • запікати 20-30 хвилин, залежно від товщини виробу;
  • щоб не зіпсувати форму, виріб потрібно залишити в духовці до повного остигання

Повторне запікання можливе, але тільки тоді, коли ви додаєте нову деталь до вашого виробу. Для цього слід скоротити час запікання до 10-15 хвилин.

Craft&Clay

полимерная глина craft clay как запекать

Craft&Clay - полімерна глина призначена для моделювання та ліплення прикрас, іграшок, предметів інтер'єру, сувенірів.

Залежно від товщини виробу запікаються при температурі 120 градусів протягом 20-30 хвилин. Готовий виріб чудово тримає форму, не боїться води та потрапляння прямих сонячних променів – не вигоряє, не тріскається.

Як запікати квіти з полімерної глини

запекать цветы полимерной глины

Якщо суворо дотримуватися інструкцій, запекти квіти з полімерної глини не проблема. Перед тим як відправити квіти в духовку, їх потрібно розмістити на керамічній плитці, металевому листі або фаянсовому посуді накритому пергаментом. Для рівномірного запікання, квіти (або інші деталі) потрібно наколоти на зубочистки і встромити їх у моток фольги. Температура та час запікання залежить від розміру виробу. В одному випадку це може бути 110, в іншому 130 градусів. Час може коливатися від 3 до 40 хвилин.

Як запікати ляльку з полімерної глини

запекать куклу из полимерной глины

Перед тим як випікати ляльку її спочатку потрібно правильно сформувати. Під впливом температури полімерна глина спочатку стає м'якою, потім твердне. Тому для запікання потрібно правильно підібрати надійну позу для ляльки. Потім її можна відправляти до духовки. Розмістити ляльку в духовці слід на однаковій відстані від нагрівальних елементів. При запіканні дуже важливо дотримуватися рекомендацій виробника полімерної глини, з якої ви ліпите ляльку.

Як запікати поробки з полімерної глини

запекать поделки из полимерной глины

Для того щоб запекти поробки з полімерної глини потрібно дотримуватися температурного режиму, який вказаний на упаковці з глиною. Найчастіше оптимальна температура запікання 110-130 градусів, а витримати вироби в духовці потрібно від 15 до 30 хвилин.

Яка полімерна глина краща самотверднуча або запікаєма

Самозатвердевающая полимерная глина Запекаемая полимерная глина

Яку полімерну глину краще вибрати, запікаєму чи самозатвердіючу? Напевно таке питання виникало у кожного любителя виробів із цього матеріалу. Потрібно розібратися, яка з них вам підходить більше:
  • самозатвердіваюча. Ця полімерна глина яку не потрібно запікати, вона має властивість самостійно висихати, це займає близько 24 годин на повітрі. Її текстура нерівномірна і дає незначну усадку після висихання. Після того, як глина просохла, вона дуже добре піддається обробці. Найчастіше таку глину використовують для створення квітів, ляльок, скульптур, іграшок. І зрідка для створення прикрас;
  • запікаєма (термопластика). Запікаєма глина являє собою пластичну масу, яка на дотик і за зовнішнім виглядом дуже нагадує пластилін. Також вона має явно виражений трав'яний запах. Для додання пластичності, як правило, використовують пластифікатори, адже вони при нагріванні до 130 градусів повністю вбираються в основний матеріал. У домашніх умовах замість них можна використовувати духовку. У результаті випічки матеріал втрачає свою пластичність, одним словом він твердне. Затверділі вироби можна розфарбовувати акриловими фарбами, склеювати між собою та з іншими матеріалами.
     

    Translated with DeepL.com (free version).

Як безпечно запікати полімерну глину

У сирому вигляді полімерна глина, не несе жодної небезпеки. Але при нагріванні матеріал може виділяти невелику частку токсичних речовин. При запіканні полімерної глини слід дотримуватися наступних запобіжних заходів:

  • рекомендується працювати в приміщенні, що добре провітрюється;
  • як захист, при випалюванні виробів, використовувати марлеву пов'язку або респіратор;
  • у випадках, коли запікання проводиться в домашніх умовах і випалення відбувається в кухонній духовці, слід ретельно запакувати всю їжу або сховати її в затишне місце;
  • духовку, яку ви використовували для випалу, після закінчення робіт необхідно вимити, продезінфікувати та провітрити;
  • запікати вироби з полімерної глини одночасно з приготуванням їжі в жодному разі не можна.

Дотримуючись всіх правил і рекомендацій, ви зможете здійснити запікання полімерної глини у себе вдома. Головне це дотримуватись інструкції, знайти відповідний апарат для випічки, виставити правильну температуру і розрахувати точний час варіння, тоді у вас все вийде.

Декілька відео "Як запікати полімерну глину"

  1. Як запікати полімерну глину!
     
  2. Як навчитися обпікати (запікати) полімерну глину?
     
  3. Відео про запікання полімерної глини та тест на міцність.